Waarom zouden we de natte telefoon niet langer in rijst stoppen en wat te doen?

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert
Pourquoi ne faut-il plus mettre le téléphone mouillé dans du riz et que faire à la place ?

Als je je smartphone ooit per ongeluk in water of een andere vloeistof hebt laten vallen, heb je waarschijnlijk gehoord dat je hem het beste in een zak rauwe rijst kunt doen. Echter, deze bekende methode wordt niet langer beschouwd als de beste optie voor het repareren van een door water beschadigde telefoon. In dit artikel zullen we onderzoeken waarom deze rijstmythe blijft bestaan ​​en wat de effectieve alternatieven zijn om je smartphone te redden.

De grenzen van rauwe rijstkorrels om een ​​telefoon te drogen

De populariteit van de rijsttechniek is gebaseerd op het idee dat rauwe rijstkorrels absorberende eigenschappen hebben die helpen bij het verwijderen van vocht uit de telefoon. Hoewel rijst inderdaad wat vocht kan opnemen, heeft het verschillende nadelen als het gaat om het volledig uitdrogen van een elektronisch apparaat:

Lees ook:  3 praktische en natuurlijke tips om jeuk effectief te verzachten
Waarom zouden we de natte telefoon niet langer in rijst stoppen en wat te doen?
Waarom zouden we de natte telefoon niet langer in rijst stoppen en wat te doen?
  • Rijst is niet absorberend genoeg: Rijstkorrels kunnen het moeilijk hebben om al het water in een telefoon op te nemen, vooral als de telefoon lange tijd onder water heeft gelegen.
  • Gevaar voor puin: Door je telefoon in een zak rijst te doen, loop je ook het risico dat er fijne rijstdeeltjes in het apparaat terechtkomen, wat verstoppingen of kortsluiting kan veroorzaken.
  • De tijd die nodig is om te drogen: Een telefoon 24-48 uur in rijst laten liggen is misschien niet genoeg om al het vocht binnenin te verwijderen, waardoor het risico op corrosie of elektrische schade ontstaat.

Vanwege deze beperkingen is het duidelijk dat rijst niet het wondermiddel is om je natte smartphone te redden.

De alternatieven voor het drogen en repareren van een door water beschadigde telefoon

Gelukkig zijn er effectievere methoden om te proberen een door water beschadigde smartphone te redden. Hier zijn enkele opties om te verkennen:

Schakel het apparaat onmiddellijk uit en verwijder indien mogelijk de batterij

De cruciale eerste stap om waterschade tot een minimum te beperken, is door uw telefoon onmiddellijk uit te schakelen en indien mogelijk de batterij te verwijderen. Dit verkleint het risico op kortsluiting en elektrische schade.

Lees ook:  WhatsApp wordt getransformeerd met de nieuwe Channels-functie: hoe werkt het?

Gebruik een stofzuiger om overtollig water te verwijderen

Als je toegang hebt tot een stofzuiger, gebruik deze dan om zoveel mogelijk water uit je telefoon te zuigen. Deze methode is effectiever dan rijst omdat het snel een grote hoeveelheid water verwijdert zonder extra vuil in het apparaat te brengen.

Droog de telefoon af met absorberend materiaal

Nadat je zoveel mogelijk water hebt verwijderd met een vacuüm, wikkel je je telefoon in absorberend materiaal, zoals keukenpapier of een zachte doek. Laat het enkele uren of zelfs een nacht drogen om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.

Gebruik effectievere droogmiddelen dan rijst

Kies in plaats van rijst te gebruiken voor sterkere droogmiddelen zoals:

  • Silicagel: Deze kleine sachets bevatten silicagelparels die veel effectiever zijn in het absorberen van vocht dan rauwe rijstkorrels. U kunt geborgen sachets van andere producten gebruiken of speciaal voor dit gebruik sachets kopen.
  • Kattenzand: Kattenzand op basis van silica is ook zeer absorberend en kan worden gebruikt als alternatief voor rijst. Zorg er wel voor dat u uw telefoon in een schone doek wikkelt voordat u deze in het zand legt om te voorkomen dat er deeltjes in het apparaat terechtkomen.
Lees ook:  Het geheime en natuurlijke mondwaterrecept voor een frisse adem de hele dag

Wanneer een smartphonereparateur raadplegen?

Zelfs als je alle aanbevolen stappen hebt gevolgd om je telefoon te drogen en schoon te maken na contact met water, kan er interne schade blijven bestaan. Als je telefoon niet goed werkt nadat je deze droogmethodes hebt geprobeerd, kun je het beste een professionele smartphone-reparateur raadplegen. Zij kunnen de omvang van de schade beoordelen en u passende oplossingen bieden om uw apparaat weer werkend te krijgen.

Kortom, hoewel de techniek van rauwe rijst veel wordt gebruikt, wordt deze niet langer beschouwd als de beste optie om een ​​natte telefoon te drogen. Er zijn effectievere alternatieven, zoals het gebruik van een stofzuiger of efficiëntere droogmiddelen. Aarzel niet om een ​​professional te raadplegen als je twijfelt over de staat van je smartphone na een incident met water.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Waarom zouden we de natte telefoon niet langer in rijst stoppen en wat te doen?