Waarom mag je het kookvocht van de artisjokken niet meer weggooien?

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert
Pourquoi l

In de keuken is het gebruikelijk om het kookvocht van de groenten na bereiding weg te gooien. Dit water zit echter soms vol onvermoede voordelen voor de gezondheid en het milieu. Dit is met name het geval bij het kookwater van artisjokken, dat een groot aantal minerale zouten en sporenelementen bevat die van belang zijn voor ons organisme. Ontdek in dit artikel waarom je dit water nu zou moeten recyclen in plaats van het in de put te laten lopen.

Een geconcentreerde bron van voedingsstoffen

Het kookwater van de artisjok bevat een flink aantal minerale zouten en D’sporenelementen, zoals kalium, calcium, magnesium en fosfor. Deze elementen zijn essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam en helpen ons immuunsysteem te versterken. Bovendien helpen ze ook bij het reguleren van onze stofwisseling en het behoud van een goede botgezondheid.

Lees ook:  Het geheime en natuurlijke mondwaterrecept voor een frisse adem de hele dag
Waarom verdient kookwater van artisjokken een tweede leven?
Waarom verdient kookwater van artisjokken een tweede leven?

Hoe profiteer je van de deugden van kookwater van artisjokken?

Er zijn verschillende manieren om het kookwater van de artisjok te gebruiken om van de voordelen te profiteren:

  • Op drank: Je kunt het koud of warm consumeren, als infusie of bouillon. Het is ook mogelijk om het te mengen met groente- of vruchtensap om de smaak te verbeteren.
  • In de keuken : Het kookwater van de artisjok kan worden hergebruikt als basis voor het bereiden van sauzen, soepen, risotto’s of zelfs pasta’s. Het voegt een vleugje smaak en zachtheid toe aan uw gerechten en verrijkt ze tegelijkertijd met voedingsstoffen.
  • In cosmetica: Dankzij de rijkdom aan mineralen heeft het kookwater van de artisjok hydraterende en verzachtende eigenschappen voor de huid. Je kunt het gebruiken als een natuurlijke toner na het verwijderen van make-up of een paar lepels toevoegen aan je bad om te profiteren van de verzachtende eigenschappen.

Een ecologisch en economisch gebaar

Naast de gezondheidsvoordelen draagt ​​het recyclen van kookwater van artisjokken ook bij aan het behoud van ons milieu. Dit is inderdaad een eenvoudige en effectieve manier om waterverspilling te beperken en deze kostbare hulpbron te sparen. Bovendien, door de hoeveelheid water die u in uw huis gebruikt te verminderen, verlaagt u ook de kosten van uw waterrekening.

Lees ook:  Binnenkort kun je chatten op WhatsApp zonder zelfs maar de applicatie te installeren, wij leggen uit hoe

Waarom geef je je planten geen water met het kookwater van de artisjok?

Het kookvocht van de artisjok kan ook gebruikt worden Geef de planten in je tuin water. Het gehalte aan voedingsstoffen en mineralen komt niet alleen ons lichaam ten goede, maar ook planten. Door uw planten water te geven met dit water dat rijk is aan minerale zouten, voorziet u ze dus van essentiële voedingsstoffen voor hun groei en ontwikkeling.

Voordat u echter het kookwater van de artisjok gebruikt om uw planten water te geven, is het raadzaam om het af te laten koelen en het te verdunnen met helder water om elk risico op brandwonden of thermische schokken te voorkomen.

Hoe zit het met ander kookwater?

Als het kookwater van artisjokken veel voordelen biedt, hoe zit het dan met andere groenten? Het antwoord hangt echt af van het soort groente waar het om gaat:

  • Zetmeelrijke groenten: Het kookwater voor aardappelen, pasta of rijst bevat een grote hoeveelheid zetmeel, waardoor het een dikke en plakkerige textuur krijgt. Dit water wordt dan ook niet aanbevolen voor directe consumptie of hergebruik. Het kan echter worden gebruikt om gerechten zoals gnocchi of blini’s te bereiden, of om sauzen en soepen te verdikken.
  • De groene groenten: Het kookwater voor groene groenten (spinazie, kool, broccoli etc.) is over het algemeen rijk aan mineralen en vitaminen. Je kunt het dus op dezelfde manier gebruiken als artisjokkookwater, namelijk om bouillons, soepen of als basis voor sauzen te maken.
  • Droge groenten : Ook het kookwater van peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen etc.) bevat waardevolle voedingsstoffen voor ons lichaam. Het kan hergebruikt worden om puree, soepen of hartige smoothies te bereiden.

Het kookwater van de artisjok is een waardevolle bron van voedingsstoffen en sporenelementen voor ons lichaam en helpt tegelijkertijd het milieu te sparen en water te besparen. Dus waarom zou je het geen tweede leven geven?

Lees ook:  Binnenkort kun je chatten op WhatsApp zonder zelfs maar de applicatie te installeren, wij leggen uit hoe
Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Waarom mag je het kookvocht van de artisjokken niet meer weggooien?