Snel een fles water koelen zonder koelkast: de ongelooflijke truc van oma die je moet kennen!

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

In de zomer of tijdens periodes van hoge hitte kan het moeilijk zijn om uw drankje koel te houden. De koelkast is niet altijd beschikbaar, zeker niet als u onderweg bent, op een picknick of op vakantie bent. Er is echter een tip van oma eenvoudige en effectieve manier om snel een fles water af te koelen zonder koelkast. Ontdek hier het geheim om binnen enkele minuten te genieten van vers en dorstlessend water.

Het principe: wetenschap gebruiken om je water te koelen

Om een ​​fles water te koelen zonder koelkast, is het de kunst om te profiteren van een natuurlijk fenomeen dat wetenschappers welbekend zijn: verdamping. Wanneer een vloeistof verdampt, neemt deze warmte op en veroorzaakt zo een temperatuurdaling eromheen. Je hoeft dus alleen maar gunstige omstandigheden voor verdamping te creëren om je bidon af te koelen.

Lees ook:  WhatsApp wordt getransformeerd met de nieuwe Channels-functie: hoe werkt het?
snel een flesje water koelen zonder koelkast
snel een flesje water koelen zonder koelkast

De nodige ingrediënten

 • Een fles water op kamertemperatuur
 • Een theedoek, servet of stuk stof dat groot genoeg is om de fles in te wikkelen
 • Grof zout
 • Koud water (indien mogelijk) of kraanwater

De stappen om je fles water op te frissen zonder koelkast

Volg deze snelle en eenvoudige stappen om in een mum van tijd van verfrissend water te genieten:

 1. Maak de vaatdoek of handdoek nat: Week je stuk stof in koud of kraanwater. Knijp er lichtjes in om het vochtig maar niet druipend te houden.
 2. Voeg grof zout toe: Bestrooi de natte doek royaal met grof zout. Zout bevordert de verdamping en zorgt ervoor dat je fles sneller afkoelt.
 3. Wikkel de fles: Wikkel de zoute doek om je waterfles en zorg ervoor dat deze goed bedekt is.
 4. Plaats de fles in de koelkast: Stel de in de theedoek gewikkelde fles bij voorkeur bloot aan een bron van frisse lucht, zoals de tocht, een ventilator of gewoon in de schaduw. Vermijd zonnige of warme plaatsen die het koelproces vertragen.
 5. Wacht een paar minuten: Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de efficiëntie van uw verdampingssysteem, moet uw waterfles in slechts 10-30 minuten worden gekoeld.
Lees ook:  Het geheime en natuurlijke mondwaterrecept voor een frisse adem de hele dag

De voordelen van dit trucje om een ​​flesje water te koelen zonder koelkast

Deze eenvoudige en effectieve methode heeft verschillende voordelen:

 • Economisch: U hoeft geen ijsblokjes of ijspakken te kopen, grof zout en water zijn goedkope en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten.
 • Handig : Of je nu aan het picknicken bent, aan het kamperen bent of gewoon thuis bent tijdens een stroomstoring, met deze truc kun je genieten van vers water zonder dat je een koelkast nodig hebt.
 • Snel : In tegenstelling tot bevriezen, waarbij het enkele uren duurt om een ​​fles water af te koelen, duurt deze methode slechts enkele minuten.
 • ecologisch: Door het gebruik van elektrische apparaten zoals de koelkast of de vriezer te vermijden, draag je bij aan het verminderen van je energievoetafdruk en je impact op het milieu.
Lees ook:  Binnenkort kun je chatten op WhatsApp zonder zelfs maar de applicatie te installeren, wij leggen uit hoe

Goed om te weten: de grenzen van dit trucje

Deze techniek werkt vooral goed voor glazen of plastic waterflessen. Het is echter belangrijk op te merken dat het minder effectief kan zijn voor thermosflessen of isothermische waterflessen, waarvan de isolatie de warmte-uitwisseling met de buitenwereld beperkt. Kies in dit geval voor een koudwaterbad met ijsblokjes om je drankje snel af te koelen.

Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de stof tijdens het koelproces vochtig blijft. Aarzel niet om de doek indien nodig opnieuw te bevochtigen en opnieuw te zouten om de verdamping te behouden en uw waterfles effectief op te frissen.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Snel een fles water koelen zonder koelkast: de ongelooflijke truc van oma die je moet kennen!