Je moet je mond niet spoelen nadat je je tanden hebt gepoetst, hier is waarom!

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Tandenpoetsen is een essentieel dagelijks ritueel voor een goede mondhygiëne. Er is echter een stap die vaak reflexmatig wordt gedaan en die onze tandgezondheid kan schaden: het spoelen van de mond na het tandenpoetsen. Laten we samen ontdekken waarom het beter is om deze praktijk te vermijden.

De beschermende rol van fluoride in tandpasta

De meeste tandpasta’s bevatten fluoride, een minerale verbinding die bekend staat om zijn gunstige eigenschappen bij het voorkomen van gaatjes en het beschermen van tandglazuur. Door na het poetsen uw mond grondig te spoelen, verwijdert u een groot deel van de fluoride die zich op uw tanden afzet., waardoor de beschermende en herstellende werking ervan wordt verminderd. In plaats van je mond volledig te spoelen, kun je het overtollige schuim beter gewoon uitspugen en een dun laagje tandpasta achterlaten, zodat de fluoride een tijdje kan werken.

Lees ook:  Is dit ei nog goed? 5 waterdichte tips om te weten of je het kunt eten

De antibacteriële werking van tandpasta komt in gevaar

Naast fluoride bevatten sommige tandpasta’s antibacteriële middelen zoals triclosan, cetylpyridiniumchloride of zelfs hexetidine. Deze verbindingen dragen bij aan verminder de hoeveelheid bacteriën in de mond en voorkom zo het optreden van mond- en tandaandoeningen zoals gaatjes, gingivitis of zelfs parodontitis. Als u uw mond spoelt nadat u uw tanden heeft gepoetst, worden deze antibacteriële middelen geëlimineerd, waardoor hun effectiviteit bij het bestrijden van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor gebitsproblemen afneemt.

Je moet je mond niet spoelen nadat je je tanden hebt gepoetst, hier is waarom!
Je moet je mond niet spoelen nadat je je tanden hebt gepoetst, hier is waarom!

Het risico op tanderosie neemt toe bij te krachtig spoelen

Na het nuttigen van zuur voedsel (zoals citrusvruchten, frisdrank of energiedrankjes) wordt het tandglazuur tijdelijk gevoeliger en kwetsbaarder voor slijtage. Remineraliserende waterbaden worden sterk aanbevolen om de gezondheid van uw mond te garanderen. Wanneer u krachtig en langdurig spoelt na het tandenpoetsen, de erosie van dit verzwakte glazuur wordt vergemakkelijkt door de mechanische werking van de waterstraal op de tandoppervlakken.

Lees ook:  Schokkende onthulling: de geheimen van Ikea om je te manipuleren om bij elk bezoek meer geld uit te geven

Speeksel, onze bondgenoot tegen zuren en bacteriën

Het is belangrijk om te onthouden dat ons speeksel een essentiële rol speelt in de balans van onze mondholte. Het helpt de door bacteriën geproduceerde zuren te neutraliseren en vormt dankzij de chemische samenstelling en de enzymen een eerste barrière tegen hun proliferatie. Wanneer we onze mond grondig spoelen, verdunnen we het speeksel en verminderen de beschermende eigenschappen ervan..

Alternatieven voor spoelen na het tandenpoetsen

Als u nog steeds de wens of behoefte voelt om uw mond te spoelen na het tandenpoetsen, zijn hier enkele alternatieven die de voordelen van tandpasta niet in gevaar brengen:

  • Spoel uw mond met een mondwater dat speciaal is samengesteld voor gebruik na het tandenpoetsen: dit type product bevat doorgaans fluoride, antibacteriële middelen en ingrediënten die de remineralisatie van tandglazuur bevorderen. Het is dus mogelijk om de tijdens het poetsen verkregen bescherming te behouden zonder deze door overmatig spoelen teniet te doen.
  • Kauwen op suikervrije kauwgom op basis van xylitol: Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat deze stof gaatjesveroorzakende bacteriën helpt bestrijden en tegelijkertijd de speekselproductie stimuleert, waardoor onze natuurlijke barrière tegen deze schadelijke micro-organismen en de zuren die ze produceren wordt versterkt.
Lees ook:  7 vreselijk slechte gewoonten die je ervan weerhouden af ​​te vallen

Het is belangrijk om te beseffen dat het spoelen van onze mond na het poetsen onze mondgezondheid kan schaden door de nuttige componenten die door tandpasta op onze tanden worden afgezet te elimineren of door ons verzwakte tandglazuur te beschadigen. Er zijn echter alternatieven waarmee u de voordelen van poetsen kunt behouden en tegelijkertijd een optimale mondhygiëne kunt garanderen.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Je moet je mond niet spoelen nadat je je tanden hebt gepoetst, hier is waarom!