Hoe voorkom je dat je Android-apps je gegevens delen met derden?

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert
Protégez vos données : empêchez vos applications Android de les partager avec des tiers

Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder applicaties op onze smartphone. Ze maken ons dagelijks leven gemakkelijker door ons verschillende functionaliteiten aan te bieden, gaande van communicatietools tot games en streamingdiensten.

Deze toepassingen zijn echter niet zonder risico voor de veiligheid van onze persoonlijke gegevens. Sommigen van hen delen onze gegevens inderdaad met derden, met name voor reclamedoeleinden. Dus hoe voorkom je dat je Android-apps je gegevens delen met derden? Hier zijn enkele tips om uw privacy te beschermen terwijl u geniet van de voordelen van uw smartphone.

Bescherm uw gegevens: voorkom dat uw Android-apps deze delen met derden
Bescherm uw gegevens: voorkom dat uw Android-apps deze delen met derden

Beperk app-machtigingen

Een van de eerste stappen bij het beschermen van uw gegevens is om machtigingen voor apps beperken. Wanneer u een nieuwe app installeert, vraagt ​​deze meestal om toegang tot bepaalde functies op uw telefoon, zoals uw contactenlijst, locatie of camera. Het is essentieel om goed na te denken voordat u deze toegang autoriseert, aangezien dit het verzamelen en delen van uw gegevens met derden kan vergemakkelijken.

Lees ook:  3 praktische en natuurlijke tips om jeuk effectief te verzachten

Sta alleen noodzakelijke machtigingen toe

Neem hiervoor de tijd om de gevraagde autorisaties aandachtig te lezen en ervoor te zorgen dat ze in overeenstemming zijn met de hoofdfunctie van de applicatie. Een game heeft bijvoorbeeld geen toegang nodig tot uw contactenlijst of locatie. Sta alleen de machtigingen toe die strikt noodzakelijk zijn voor de werking van de applicatie en weiger de machtigingen die buitensporig of ongepast lijken.

Controleer regelmatig de verleende machtigingen

Het is ook belangrijk om controleer regelmatig de verleende autorisaties naar uw Android-apps. Sommige updates kunnen inderdaad nieuwe verzoeken om toegang tot gevoelige gegevens toevoegen. Volg deze stappen om de verleende machtigingen voor apps die op uw telefoon zijn geïnstalleerd te controleren en aan te passen:

  1. Ga naar je apparaatinstellingen
  2. Selecteer “Applicaties” of “Applicatiebeheer”
  3. Kies een applicatie en klik vervolgens op “Machtigingen”
  4. Wijzig machtigingen volgens uw voorkeuren

Aarzel niet om deze handeling regelmatig te herhalen voor al uw toepassingen om de risico’s van het delen van uw gegevens met derden te beperken.

Lees ook:  WhatsApp wordt getransformeerd met de nieuwe Channels-functie: hoe werkt het?
Hoe u kunt voorkomen dat uw Android-apps uw gegevens delen met derden
Hoe voorkom je dat je Android-apps je gegevens delen met derden?

Gebruik een wachtwoordbeheerder

Om uw accounts en uw persoonlijke informatie te beschermen, is het raadzaam om een wachtwoord beheerder. Deze tools maken het mogelijk om complexe en unieke wachtwoorden te genereren en op te slaan voor elke online dienst waarbij u bent geregistreerd, wat de risico’s van inbraak en diefstal van uw gegevens beperkt. Bovendien bieden de meeste wachtwoordbeheerders een functie voor automatisch invullen, waardoor het niet meer nodig is om uw inloggegevens handmatig in te voeren, waardoor het risico op onderschepping door schadelijke apps wordt verkleind.

Installeer antivirus en firewall op uw Android-apparaat

Het installeren van een antivirus en een firewall is een extra beveiligingsmaatregel om uw gegevens te beschermen. Met deze software kunt u schadelijke toepassingen detecteren en blokkeren die uw informatie kunnen verzamelen en delen met derden. Daarnaast bieden sommige beveiligingsoplossingen ook geavanceerde functies, zoals het beschermen van uw privacy online of de mogelijkheid om de toegang tot bepaalde gevoelige gegevens, zoals uw locatie, te blokkeren.

Regelmatige update van uw antivirus

Vergeet niet om uw antivirusprogramma regelmatig bij te werken om te profiteren van de nieuwste definities van virussen en andere bedreigingen. Voer ook regelmatig volledige scans van uw apparaat uit om mogelijke infecties op te sporen en te elimineren.

Lees ook:  Binnenkort kun je chatten op WhatsApp zonder zelfs maar de applicatie te installeren, wij leggen uit hoe
Kies voor privacyvriendelijke apps
Kies voor privacyvriendelijke apps

Kies voor privacyvriendelijke apps

Tot slot is het belangrijk om applicaties te kiezen die bijzondere aandacht besteden aan de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en die zich ertoe verbinden uw gegevens niet met derden te delen. Controleer hiervoor de beoordelingen van andere gebruikers en controleer of de applicatie een duidelijk en transparant privacybeleid heeft. Geef ook de voorkeur aan open-sourcetoepassingen en toepassingen die zijn ontwikkeld door organisaties die bekend staan ​​om hun toewijding aan privacy.

Door deze tips te volgen, kunt u blijven genieten van de functies van uw Android-applicaties terwijl u de risico’s minimaliseert die gepaard gaan met het delen van uw gegevens met derden. De veiligheid van uw persoonlijke informatie, zoals uw telefoonnummer, zal daarom grotendeels afhangen van uw waakzaamheid en uw vermogen om goede privacybeschermingspraktijken toe te passen.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Hoe voorkom je dat je Android-apps je gegevens delen met derden?