Hoe maak je een oven eenvoudig en zonder chemicaliën schoon?

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Een vuile oven kan niet alleen lelijk zijn, maar ook gevaarlijk voor uw gezondheid. De verbrande voedselresten die zich ophopen, kunnen de kwaliteit van uw voedsel aantasten en hygiëneproblemen veroorzaken. Gelukkig zijn er natuurlijke en milieuvriendelijke tips om je oven schoon te maken zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.

Zuiveringszout methoden

DE natriumcarbonaat is een natuurlijk en veelzijdig product waarmee je je oven grondig kunt reinigen.

Hoe maak je je oven eenvoudig schoon zonder chemicaliën
Hoe maak je je oven eenvoudig schoon zonder chemicaliën?

Zuiveringszout en water

Meng voor deze methode 3 eetlepels zuiveringszout met voldoendewater om een ​​dikke pasta te vormen. Spreid het deeg uit op de wanden van uw oven en op de roosters. Laat minimaal 30 minuten intrekken, of zelfs een nacht als uw oven erg vuil is. Gebruik vervolgens een vochtige spons om de pasta en het losgekomen vuil weg te vegen. Spoel af met schoon water en droog af met een schone doek.

Zuiveringszout en witte azijn

Deze combinatie is bijzonder effectief bij het verwijderen van hardnekkige vlekken. Meng 3 eetlepels zuiveringszout met voldoende witte azijn om een ​​pasta te maken. Breng de pasta aan op de verstopte plekken en laat het 30 minuten tot 1 uur intrekken. Wrijf vervolgens met een vochtige spons en spoel af met schoon water.

Methoden gebaseerd op andere alledaagse producten

Naast zuiveringszout zijn er nog andere natuurlijke producten die je kunt gebruiken om een ​​oven schoon te maken zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën.

Natuurlijke tips om je oven gemakkelijk schoon te maken
Natuurlijke tips om je oven gemakkelijk schoon te maken

Citroen

Citroen is een uitstekende natuurlijke ontvetter en deodorant. Om je oven schoon te maken met citroen, snij je een citroen doormidden en schrob je de wanden van je oven met het vlezige gedeelte. Laat het sap ongeveer 30 minuten intrekken en veeg het vervolgens af met een vochtige spons. Spoel af met schoon water en droog af met een schone doek.

Zout

Zout is ook effectief bij het schoonmaken van een oven. Strooi gewoon zout op ingebrande etensresten terwijl je oven nog warm is (maar niet heet). Laat volledig afkoelen en schraap het vuil eraf met een spatel of zachte borstel. Afnemen met een vochtige doek, afspoelen en afdrogen.

Regelmatig onderhoud en preventie

Om te voorkomen dat u een erg vuile oven moet schoonmaken, is het raadzaam om regelmatig onderhoud uit te voeren en bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.

Maak je oven snel en gemakkelijk schoon op een ecologische manier
Maak je oven snel en gemakkelijk schoon op een ecologische manier

Regelmatig schoonmaken

Door je oven schoon te maken en zijn roosters na elk gebruik vermijd je de ophoping van verbrande etensresten. U kunt een vochtige doek en zeep gebruiken om oppervlakkig vuil te verwijderen, daarna afspoelen met schoon water en afdrogen met een schone doek.

Bakpapier en gesloten bakjes

Gebruik bakpapier bij het bereiden van voedsel dat kan spetteren (zoals pizza’s of stoofschotels) om morsen in uw oven tot een minimum te beperken. Geef ook de voorkeur aan containers met deksels voor stoofschotels of vloeistoffen die kunnen overlopen.

Ventilatie en ontgeuring

Open uw ovendeur na elk gebruik om lucht te laten circuleren en geuren te laten ontsnappen. Plaats indien nodig een kom met heet water met een paar druppels etherische olie van citroen of lavendel om nare luchtjes te neutraliseren.

Kortom, het is heel goed mogelijk om een ​​oven eenvoudig en zonder chemicaliën schoon te maken met behulp van ecologische methoden op basis van zuiveringszout, witte azijn, citroen of zout. Regelmatig onderhoud en preventie zijn ook essentieel om de opeenhoping van aangebrande voedselresten te voorkomen en uw oven gezond te houden.

Lees ook:  3 praktische en natuurlijke tips om jeuk effectief te verzachten
Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Hoe maak je een oven eenvoudig en zonder chemicaliën schoon?