Hoe maak je een natuurlijke vlekverwijderaar voor de was, effectief en zuinig?

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert
Comment fabriquer un détachant naturel pour le linge ?

In een steeds milieubewustere wereld is het essentieel om ecologische en gezonde alternatieven te vinden om ons huis te onderhouden. Een daarvan betreft het reinigen van wasgoed en meer bepaald de vervaardiging van natuurlijke vlekverwijderaars. In dit artikel zullen we zien hoe je een natuurlijke vlekverwijderaar voor wasgoed kunt maken van eenvoudige en milieuvriendelijke ingrediënten.

De belangrijkste ingrediënten voor een effectieve natuurlijke vlekverwijderaar

Om een ​​zelfgemaakte natuurlijke vlekverwijderaar te maken, heb je maar een paar gemakkelijk te vinden ingrediënten nodig:

Hoe maak je een natuurlijke vlekverwijderaar voor wasgoed?
Hoe maak je een natuurlijke vlekverwijderaar voor wasgoed?
 • Water : het wordt de basis van je mengsel. Het is beter om lauw water te gebruiken om het oplossen van de andere componenten te vergemakkelijken.
 • Citroen : deze vrucht staat bekend om zijn antiseptische en witmakende eigenschappen dankzij zijn zuurgraad. Het zal hardnekkige vlekken verwijderen en kleuren doen herleven.
 • natriumpercarbonaat : ook wel “vaste waterstofperoxide” genoemd, het is een uitstekende vlekverwijderaar en witmaker die ook dienst doet als deodorant. Het is niet giftig en biologisch afbreekbaar.
Lees ook:  Het geheime en natuurlijke mondwaterrecept voor een frisse adem de hele dag

Voorbereiding van uw natuurlijke wasmiddel vlekverwijderaar

Hier zijn enkele eenvoudige stappen om je zelfgemaakte vlekverwijderaar te maken:

 1. Bereiding van het mengsel : meng in een bakje een eetlepel percarbonaat of soda met een halve liter lauw water. Voeg dan het sap van een citroen toe en roer goed door.
 2. Toepassing op vlekken : Breng de oplossing rechtstreeks aan op de vlekken van het te behandelen wasgoed. Laat ongeveer 15 minuten intrekken voordat u licht schrobt met een schone tandenborstel of een zachte doek.
 3. Machinewas : plaats het eerder losgeknoopte wasgoed in de wasmachine en voeg uw gebruikelijke wasmiddel toe. Je kunt ook een eetlepel percarbonaat of frisdrank toevoegen om de blekende en geurverdrijvende werking te versterken.

Variant voor vettige vlekken

Voor vettige vlekken kunt u citroen vervangen door zuiveringszout, dat ook een uitstekende natuurlijke vlekverwijderaar is. Volg hiervoor deze stappen:

 1. Meng een eetlepel percarbonaat soda met een eetlepel zuiveringszout en een beetje warm water tot een dikke pasta.
 2. Breng deze pasta rechtstreeks op de vlek aan en laat het 15 minuten intrekken.
 3. Wrijf lichtjes met een schone tandenborstel of zachte doek voordat u het in de wasmachine wast.
Lees ook:  3 praktische en natuurlijke tips om jeuk effectief te verzachten

Tips en trucs voor een optimale natuurlijke vlekverwijdering

Om het gebruik van uw natuurlijke vlekverwijderaar te optimaliseren, volgen hier enkele aanvullende tips:

 • Vlekken snel behandelen : hoe sneller u op een vlek reageert, hoe gemakkelijker het zal zijn om deze te laten verdwijnen. Wacht niet tot de vlek in de vezels van het textiel is ingebed.
 • Pas de methode aan het type vlek aan : sommige vlekken, zoals die van rode wijn of bloed, vereisen een specifieke behandeling. Aarzel niet om tips te zoeken die zijn aangepast aan elk type vlek.
 • Test de vlekverwijderaar altijd op een onopvallend deel van het kledingstuk : hiermee wordt gecontroleerd of de kleuren niet door het product worden gewijzigd. Verdun het mengsel indien nodig verder.

Voorzorgsmaatregelen te nemen met natriumpercarbonaat

Natriumpercarbonaat is een natuurlijk product, maar kan irriterend zijn voor huid en ogen. Ga voorzichtig met dit product om:

 • Draag handschoenen bij het hanteren van zuiveringszout.
 • Vermijd elk contact met de ogen en spoel overvloedig met helder water in geval van projectie.
 • Houd natriumcarbonaat buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
Lees ook:  Het geheime en natuurlijke mondwaterrecept voor een frisse adem de hele dag

Het maken van een natuurlijke vlekverwijderaar voor wasgoed is dus een eenvoudige en ecologische aanpak waarmee u vlekken effectief kunt verwijderen met respect voor uw huid, uw kleding en het milieu. Aarzel niet om deze tip met u te delen om de adoptie van duurzamere praktijken in ons dagelijks leven aan te moedigen.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Hoe maak je een natuurlijke vlekverwijderaar voor de was, effectief en zuinig?