Hoe effectief de afvoer ontstoppen met zuiveringszout en azijn?

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert
Comment déboucher les canalisations avec du bicarbonate de soude et du vinaigre

Een verstopte afvoer is een veelvoorkomend probleem in ons huis. Residuen die zich in de leidingen ophopen, zoals vet of haar, vertragen uiteindelijk de waterstroom en kunnen onaangename geuren veroorzaken. Om het gebruik van chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu en uw gezondheid te vermijden, is er een eenvoudige en natuurlijke oplossing : gebruik zuiveringszout en witte azijn om de leidingen te ontstoppen.

De voordelen van zuiveringszout en azijn om afvoeren te ontstoppen

Zuiveringszout en witte azijn zijn ecologische en economische producten waarmee u afvoeren efficiënt kunt reinigen en ontstoppen. Hun gecombineerde werking maakt het namelijk mogelijk om vettige afzettingen en andere residuen op te lossen en tegelijkertijd de uitstoot van giftige gassen te beperken.

Lees ook:  Het geheime en natuurlijke mondwaterrecept voor een frisse adem de hele dag
Hoe afvoeren te ontstoppen met zuiveringszout en azijn
Hoe ontstop je de afvoer met zuiveringszout en azijn?
 1. Reinigende werking: Zuiveringszout is een mild schuurmiddel dat vuil verwijdert dat zich op de wanden van leidingen heeft opgehoopt.
 2. Ontvettende werking: Witte azijn lost dankzij zijn zuurgraad vet op en voorkomt ophoping in de leidingen.
 3. Geurverdrijvende werking: De combinatie van zuiveringszout en witte azijn neutraliseert nare geurtjes die uit leidingen komen.

Hoe ontstop je de afvoer met zuiveringszout en azijn?

Volg deze stappen om uw afvoer te ontstoppen met deze twee milieuvriendelijke producten:

 1. Maak de pijp leeg: Allereerst is het noodzakelijk om zoveel mogelijk stilstaand water te verwijderen uit de wastafel, gootsteen of badkuip waarvan de afvoer verstopt is.
 2. Bereid het mengsel voor: Meng in een bakje een deel zuiveringszout met twee delen witte azijn. Pas op, deze reactie zal een emulsie veroorzaken: giet de azijn langzaam over de baking soda om overlopen te voorkomen.
 3. Giet het mengsel in de pijp: Als de emulsie is gezakt, giet je het mengsel langzaam in de verstopte afvoer.
 4. Laten doen: Laat het mengsel 30 minuten tot een uur in de afvoer staan, of zelfs een nacht als de verstopping ernstig is.
 5. Spoelen met heet water: Laat heet water door de afvoer lopen om het mengsel te spoelen en eventueel achtergebleven residu op te lossen.
Lees ook:  3 praktische en natuurlijke tips om jeuk effectief te verzachten

Tips en advies voor optimaal gebruik van baking soda en azijn

Voorkom verstoppingen met regelmatig rioolonderhoud

Om te voorkomen dat uw afvoer weer verstopt raakt, maakt u er een gewoonte van om een regelmatig onderhoud met het mengsel van zuiveringszout en witte azijn. Herhaal dit een keer per maand om uw leidingen schoon en functioneel te houden.

Pas de verhoudingen aan volgens de ernst van de verstopping

Als de klomp licht is, kunt u een lagere dosis zuiveringszout en azijn gebruiken. Meng in dit geval 50 g zuiveringszout met 100 ml witte azijn. Verhoog voor grotere klompen de verhoudingen tot 200 g zuiveringszout en 400 ml witte azijn.

Gebruik zout om de ontstoppingsactie te versterken

Als de verstopping bijzonder hardnekkig is, kunt u zout toevoegen aan uw mengsel van zuiveringszout en azijn. Het zout werkt als een extra schuurmiddel om het residu dat zich in de leidingen heeft opgehoopt af te breken. Gebruik in dit geval 100 g zuiveringszout, 100 g zout en 200 ml witte azijn.

Lees ook:  Binnenkort kun je chatten op WhatsApp zonder zelfs maar de applicatie te installeren, wij leggen uit hoe

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van zuiveringszout en azijn

Het is belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van deze producten om leidingen te ontstoppen:

 • Meng zuiveringszout en azijn niet met andere chemicaliën, omdat dit een gevaarlijke reactie kan veroorzaken.
 • Giet de azijn langzaam over de baking soda om overloop door de emulsie te voorkomen.
 • Geef het mengsel voldoende tijd om in de afvoer te werken voordat u het doorspoelt met heet water.

Door deze tips op te volgen en regelmatig zuiveringszout en witte azijn te gebruiken om uw afvoer te onderhouden, helpt u het milieu te beschermen terwijl uw leidingen schoon en functionerend blijven.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Hoe effectief de afvoer ontstoppen met zuiveringszout en azijn?