Deze bestemmingen verbieden zonnebrandcrème op de stranden op straffe van een boete

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert
Ces destinations interdisent des crèmes solaires sur les plages sous peine d

In een context van milieubewustzijn, sommige landen hebben ervoor gekozen om het gebruik van zonnebrandcrème op hun stranden te verbieden. Dit besluit is gericht op het behoud van mariene ecosystemen, met name koralen. Bekijk hier welke bestemmingen deze regeling toepassen en waarom ze dat doen.

Bestemmingen getroffen door het verbod op zonnebrandmiddelen

Verschillende toeristische bestemmingen hebben besloten om strenge maatregelen te nemen met betrekking tot het gebruik van zonnebrandcrème op hun stranden:

Deze bestemmingen verbieden zonnebrandcrème op de stranden op straffe van een boete
Deze bestemmingen verbieden zonnebrandcrème op de stranden op straffe van een boete
  • Palau : Deze kleine archipel in de Stille Oceaan verbood als eerste zonnebrandcrème in 2018.
  • Eiland Bonaire : Dit eiland in de Nederlandse Antillen heeft dit voorbeeld gevolgd door vanaf januari 2021 ook zonnebrandmiddelen met bepaalde chemische componenten te verbieden.
  • Hawaii : Deze Amerikaanse staat voerde in januari 2021 een soortgelijke wet in om zijn koraalriffen te beschermen.
  • Amerikaanse Maagdeneilanden : Deze Caribische eilanden hebben in maart 2020 ook wetgeving aangenomen die zonnebrandmiddelen verbiedt die schadelijk zijn voor het mariene milieu.
  • Zanzibar-eiland : De archipel van Zanzibar, in Tanzania, heeft ook zonnebrandmiddelen verboden die componenten bevatten die schadelijk zijn voor koralen.
Lees ook:  WhatsApp wordt getransformeerd met de nieuwe Channels-functie: hoe werkt het?

Deze bestemmingen leggen meestal boetes op aan overtreders. Duikers en vakantiegangers worden daarom aangemoedigd om zich te informeren over de geldende regelgeving voordat ze op reis gaan.

Wat zijn de gewraakte componenten?

Zonnebrandmiddelen die bepaalde soorten chemische componenten bevatten, worden als schadelijk voor het mariene milieu beschouwd. Deze stoffen omvatten:

  • Oxybenzone
  • Benzofenon-3
  • Octinoxaat
  • Octocryleen
  • 4-methylbenzylidinekamfer
  • Benzofenon

Van deze stoffen is vastgesteld dat ze bijzonder giftig zijn voor koralen en andere mariene organismen.

Waarom bepaalde zonnebrandmiddelen op de stranden verbieden?

Er zijn verschillende redenen waarom regeringen wetgeving invoeren om het gebruik van zonnebrandmiddelen die gevaarlijke chemicaliën bevatten te beperken:

De bescherming van koraalriffen

Koraalriffen zijn complexe en kwetsbare ecosystemen die een grote diversiteit aan zeeleven ondersteunen. Chemische stoffen die in sommige zonnebrandmiddelen worden aangetroffen, kunnen koraaldood veroorzaken en hun voortplantingsproces verstoren, wat leidt tot hun achteruitgang.

Lees ook:  Binnenkort kun je chatten op WhatsApp zonder zelfs maar de applicatie te installeren, wij leggen uit hoe

De impact op de mariene voedselketen

Koralen zijn niet de enige slachtoffers van de chemicaliën in zonnebrandcrème. Ook andere mariene organismen, zoals vissen en plankton, kunnen door deze stoffen worden aangetast. Dit kan een negatieve impact hebben op de hele mariene voedselketen en ecologische evenwichten verstoren.

De sociaal-economische rol van koraalriffen

Naast hun ecologische belang, koraalriffen spelen ook een belangrijke economische rol voor veel regio’s van de wereld. Ze trekken toeristen aan, genereren inkomsten uit de visserij en zijn een bron van voedsel voor de lokale bevolking. Het voortschrijdend verdwijnen van koralen heeft daarom schadelijke sociaal-economische gevolgen.

Welke alternatieven voor schadelijke zonnefilters?

Geconfronteerd met dit probleem, is het raadzaam om de voorkeur te geven aan oplossingen die het milieu respecteren om uzelf tegen de zon te beschermen:

  • Gebruik “koraalveilige” zonnebrandcrème : Veel fabrikanten bieden nu zonnebrandmiddelen aan zonder de aanstootgevende chemische componenten. Deze producten hebben over het algemeen het label “koraalveilig” of “rifvriendelijk”.
  • Draag zonbeschermende kleding : U kunt zich tegen de zon beschermen door geschikte kleding te dragen, zoals anti-UV-t-shirts en breedgerande hoeden.
  • Ga in de schaduw : Parasols en andere beschermingsmiddelen tegen de zon kunnen de blootstelling aan UV-stralen verminderen en het gebruik van zonnebrandmiddelen beperken.
Lees ook:  Het geheime en natuurlijke mondwaterrecept voor een frisse adem de hele dag

Door dit verantwoordelijke gedrag aan te nemen, dragen vakantiegangers bij aan het behoud van mariene ecosystemen en het garanderen van de duurzaamheid van toeristische bestemmingen die worden getroffen door het verbod op schadelijke zonnebrandmiddelen.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Deze bestemmingen verbieden zonnebrandcrème op de stranden op straffe van een boete