DE Mediterraans diëet, ook wel het Mediterrane dieet genoemd, is een eetpatroon gebaseerd op de eetgewoonten van landen rond de Middellandse Zee. Dit dieet bestaat voornamelijk uit de consumptie van fruit, groenten, hele producten, vis en olijfolie. Door de jaren heen hebben talloze onderzoeken aangetoond dat deze manier van eten veel voordelen heeft voor onze gezondheid. In dit artikel zullen we enkele van de weinig bekende en verrassende voordelen van het mediterrane dieet onderzoeken.
Verbeterde cardiovasculaire gezondheid
Een van de eerste voordelen die met betrekking tot het mediterrane dieet wordt erkend, is het beschermende effect ervan op de cardiovasculaire gezondheid. Verschillende onderzoeken hebben inderdaad aangetoond dat dit type dieet hieraan bijdraagt het risico op hart- en vaatziekten verminderenzoals een hartinfarct en beroerte. Dit wordt met name verklaard door de bijdrage van antioxidanten uit fruit en groenten, evenals de opname van hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals die gevonden in olijfolie, rijk aan omega-3 en 6.
Verlaging van hoge bloeddruk
Een andere reden waarom het mediterrane dieet als gunstig voor de gezondheid van het hart wordt beschouwd, is dat het helpt lage bloeddruk. Deze verlaging van de hoge bloeddruk wordt verklaard door een vermindering van de natriuminname en een verhoging van de kaliuminname, wat helpt de niveaus van deze twee mineralen in het lichaam in evenwicht te brengen. Bovendien verhoogt een hoge consumptie van vers fruit en groenten ook de vezelinname, wat helpt bij een betere controle van de bloeddruk.
Preventie en bestrijding van diabetes
Het mediterrane dieet kan bijzonder gunstig zijn voor mensen met diabetes of die het risico lopen de ziekte te ontwikkelen. Het is zelfs aangetoond dat dit eetplan daarbij helpt controle van de bloedsuikerspiegel, een cruciale factor voor diabetici. Door de consumptie van hele producten, zoals granen, peulvruchten en volkorenbrood, kunt u een regelmatigere en langzamere inname van koolhydraten verkrijgen, waardoor pieken in de bloedglucose worden vermeden.
Verminderd risico op insulineresistentie
Naast het bevorderen van een betere glykemische controle, lijkt het mediterrane dieet ook een preventieve rol te spelen bij het optreden van insuline-resistentieeen belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van diabetes type 2. Er is met name waargenomen dat mensen die dit dieet volgen over het algemeen een verhoogde insulinegevoeligheid hebben, waardoor een betere regulering van de bloedsuikerspiegel mogelijk is.
Bescherming tegen bepaalde vormen van kanker
Hoewel het moeilijk is om een direct verband te leggen tussen voeding en de ontwikkeling van kanker, hebben verschillende onderzoeken een verband aangetoond tussen het mediterrane dieet en een verminderd risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker, zoals colorectale kanker, borstkanker of zelfs prostaatkanker.
- Colorectale kanker: Een hoge consumptie van fruit, groenten en hele producten die vezels, vitamines en antioxidanten bevatten, zou de ontstekingen in de dikke darm helpen beperken en zo de ontwikkeling van kankercellen voorkomen.
- Borstkanker: Vrouwen die een mediterraan dieet volgen, hebben een lager risico op het ontwikkelen van borstkanker. Dit komt grotendeels door de aanwezigheid van enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals die in olijfolie voorkomen, die een beschermend effect kunnen hebben tegen borstkanker.
- Prostaatkanker : Een hoge inname van fruit en groenten, gecombineerd met de consumptie van vis die rijk is aan omega-3, zou ook het risico op prostaatkanker kunnen helpen verminderen.
Verbeterde cognitieve functies en bescherming tegen de ziekte van Alzheimer
Het mediterrane dieet wordt er ook mee geassocieerd betere cognitieve gezondheid. Verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat dit type dieet kan helpen het geheugen, de aandacht en andere cognitieve functies te behouden naarmate we ouder worden. Bovendien lijkt het erop dat mensen die een mediterraan dieet volgen een lager risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Deze gunstige effecten kunnen worden toegeschreven aan de consumptie van olijfolie, die de productie stimuleert van eiwitten die betrokken zijn bij de vorming van nieuwe neuronen, evenals aan de hoge inname van antioxidanten en omega-3.
Het mediterrane dieet heeft veel verrassende voordelen voor onze gezondheid. Of het nu gaat om de preventie van hart- en vaatziekten, diabetes of bepaalde vormen van kanker, dit dieet lijkt een verstandige keuze voor degenen die een gezondere levensstijl willen aannemen. Aarzel dus niet om vandaag meer fruit, groenten, volkorenproducten en olijfolie in uw dieet op te nemen!