7 dingen die je nooit in de vaatwasser mag doen!

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

De vaatwasser is een essentieel onderdeel van de uitrusting om onze dagelijkse taken te vergemakkelijken. Sommige items kunnen echter beschadigd raken of uw apparaat beschadigen als ze in de vaatwasser worden gewassen. In dit artikel stellen we je voor 7 dingen die je nooit in de vaatwasser mag doen.

1. Houten keukengerei

Snijplanken, spatels, lepels en andere accessoires van hout moeten met de hand worden gewassen. Heet water en vaatwasmiddelen kunnen ervoor zorgen dat het hout opzwelt, kromtrekt en barst. Bovendien kunnen intensieve droogcycli de vezels van het hout verzwakken en uiteindelijk breken.

wat nooit in de vaatwasser mag
wat mag nooit in de vaatwasser?

Verzorgingsadvies:

Was houten keukengerei met een vochtige spons en een beetje vloeibare zeep. Spoel ze grondig af en droog ze onmiddellijk af met een schone handdoek.

2. Scherpe messen en professionele messen

Koksmessen, broodmessen en andere scherpe messen kunnen snel bot worden als ze in de vaatwasser worden gewassen. Contact met andere voorwerpen tijdens de wascyclus kan leiden tot afschilfering of krassen op het mes. Daarnaast kunnen messen ook schade aanrichten aan de binnenkant van je vaatwasser.

Verzorgingsadvies:

Was je scherpe messen met de hand af met zeep en warm water. Veeg het mes voorzichtig schoon om snijwonden te voorkomen en droog het mes onmiddellijk af met een schone doek.

3. Gietijzeren potten en pannen

Gietijzer is een stevig en duurzaam materiaal, maar het is niet goed bestand tegen reiniging in de vaatwasser. Dit kan inderdaad roestvorming veroorzaken en de beschermende coating van het oppervlak beschadigen.

Verzorgingsadvies:

Was gietijzeren keukengerei met de hand af met een zachte borstel en een beetje zeep. Grondig afspoelen en onmiddellijk afdrogen met een schone handdoek. Om roesten te voorkomen, breng je een dunne laag plantaardige olie aan voordat je de pot of pan opbergt.

vuile vaat in de vaatwasser
vuile vaat in de vaatwasser

4. Kunststof opbergdozen

Hoewel sommige plastic opbergdozen zijn ontworpen om in de vaatwasser te worden gewassen, kun je dit beter niet doen. Hitte en wasmiddel kunnen in sommige gevallen het plastic aantasten en leiden tot de vorming van mogelijk schadelijke stoffen. Bovendien kunnen lichtgewicht dozen tijdens de wascyclus worden omgegooid, waardoor hun reinigingseffectiviteit wordt beperkt.

Verzorgingsadvies:

Was de plastic dozen met de hand met een spons en vloeibare zeep. Spoel ze grondig af en droog ze af met een schone handdoek voordat u ze opbergt.

5. Kristallen voorwerpen

Glazen en andere kristallen voorwerpen zijn te kwetsbaar om in de vaatwasser te wassen. Hitte en sterke waterstralen kunnen ervoor zorgen dat deze delicate voorwerpen barsten of zelfs helemaal breken.

Verzorgingsadvies:

Was kristallen items met de hand met een zachte spons en vloeibare zeep. Spoel ze af met warm water en droog ze vervolgens af met een pluisvrije doek om strepen te voorkomen.

een werkende vaatwasser
een werkende vaatwasser

6. Aluminium keukengerei

Sommige aluminium pannen, zoals pannen, pannen en cakevormen, mogen niet in de vaatwasser worden gewassen. De chemische reactie tussen aluminium en detergenten kan inderdaad leiden tot het verlies van hun beschermende coating en hun oxidatie veroorzaken.

Verzorgingsadvies:

Was de aluminium onderdelen met een zachte spons en vloeibare zeep. Spoel ze grondig af en droog ze onmiddellijk af met een schone handdoek.

7. Beschilderde of vergulde decoratieve voorwerpen

Borden, kopjes en ander serviesgoed met handbeschilderde ontwerpen of gouden details kunnen hun glans verliezen als ze in de vaatwasser worden gewassen. Chemicaliën en warmte kunnen kleuren en afwerkingen inderdaad aantasten.

Verzorgingsadvies:

Was delicate decoratieve voorwerpen met de hand met een zachte spons en vloeibare zeep. Spoel ze grondig af en droog ze met een pluisvrije doek om hun uiterlijk te behouden.

Door deze items zorgvuldig met de hand af te wassen en door ons onderhoudsadvies op te volgen, verlengt u de levensduur van uw keukengerei en voorkomt u schade aan uw vaatwasser. Aarzel niet om de gebruikershandleiding van uw apparaat te raadplegen om te weten welke aanvullende voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Lees ook:  7 vreselijk slechte gewoonten die je ervan weerhouden af ​​te vallen
Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » 7 dingen die je nooit in de vaatwasser mag doen!