5 verrassende en weinig bekende manieren om aardappelkookwater te gebruiken

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Aardappelkookwater wordt vaak weggegooid zonder erbij na te denken. Dit water kan echter in verschillende situaties zeer nuttig zijn. Hier is 5 geweldige en milieuvriendelijke manieren om kookwater voor aardappelen te gebruiken.

1. Voer de planten in de tuin

De voedingsstoffen die in aardappelen aanwezig zijn, bevinden zich deels in het kookwater. Het zou daarom zonde zijn om hier geen gebruik van te maken om je planten te voeden! Vang het afgekoelde kookwater op en gebruik het om je bloemen, groenten en andere planten water te geven. Deze methode bespaart niet alleen water, maar voorziet uw plantages ook van essentiële voedingsstoffen voor hun groei.

5 verrassende en weinig bekende manieren om aardappelkookwater te gebruiken
5 verrassende en weinig bekende manieren om aardappelkookwater te gebruiken

Pas op voor overmaat

Pas echter op dat u uw planten niet te veel water geeft, omdat er tijdens het koken wat zout aan kan worden toegevoegd. Daarnaast kun je dit trucje het beste niet toepassen op kwetsbare of zoutgevoelige planten, zoals bepaalde bloemen of jonge scheuten.

2. Reinig de vlekken op de tegels

Aardappelkookwater heeft ontvettende eigenschappen waarmee vlekken op tegels effectief kunnen worden verwijderd. Wrijf de vlekken gewoon in met een doek gedrenkt in lauwwarm kookwater, daarna afspoelen met schoon water. Je kunt ook een paar druppels witte azijn toevoegen om de effectiviteit van deze natuurlijke reiniger te vergroten.

Test voor gebruik

Altijd uit voorzorg is het aan te raden om deze methode uit te proberen op een kleine onopvallende plek alvorens deze aan te brengen op het gehele tegelwerk. Zo zorg je ervoor dat het kookwater geen verkleuring of andere beschadigingen aan je vloer veroorzaakt.

hoe kookwater van aardappelen te recyclen
hoe kookwater van aardappelen te recyclen?

3. Breng glans aan zilverwerk

Als je zilveren bestek hebt dat door de tijd en het gebruik dof is geworden, kan het kookwater van de aardappelen helpen om de glans te herstellen. Gewoon week zilverwerk ongeveer een uur in lauwwarm kookwateren wrijf het vervolgens met een zachte doek om de zwartgeblakerde film te verwijderen. Spoel ten slotte grondig af met schoon water en veeg af met een andere schone, droge doek.

Waarom werkt het?

Het zetmeel dat tijdens het koken door aardappelen vrijkomt, heeft het vermogen om de sulfiden te absorberen die verantwoordelijk zijn voor het dof worden van zilver. Het kookwater werkt dus als een natuurlijk reinigings- en desoxidatiemiddel, waardoor het mogelijk wordt om uw zilveren voorwerpen weer glans en glans te geven.

4. Bereid bouillon voor soepen en sauzen

In plaats van kraanwater of bouillonblokjes te gebruiken die vaak veel zout bevatten, kun je het kookwater van de aardappelen gebruiken om je eigen soepen en sauzen te maken. Het toch al hete, voedingsrijke water geeft extra smaak aan je kookkunsten.

Gevarieerde recepten

Gebruik dit water als basis om een ​​groentesoep, een zelfgemaakte tomatensaus of zelfs een bouillon te bereiden om pasta of rijst in te koken. Experimenteer gerust met verschillende recepten en pas de hoeveelheid water aan uw smaak en gewenste consistentie aan.

Tips voor het recyclen van kookwater van aardappelen
Tips voor het recyclen van kookwater van aardappelen

5. Verlicht huidirritaties

Wist je tot slot dat het kookwater van aardappelen ook gebruikt kan worden om bepaalde huidaandoeningen te verlichten? Dankzij de ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen, het kan irritatie, jeuk en roodheid veroorzaakt door insectenbeten, zonnebrand of huiduitslag verzachten.

Hoe verder te gaan ?

Breng gewoon een watje gedrenkt in gekoeld kookwater aan op het aangetaste gebied en laat het een paar minuten intrekken. U kunt de operatie indien nodig meerdere keren per dag herhalen totdat de symptomen verdwijnen.

Kortom, kookwater voor aardappelen heeft veel praktische en milieuvriendelijke toepassingen, of het nu gaat om tuinieren, schoonmaken, koken of huidverzorging. Dus de volgende keer dat u aardappelen kookt, overweeg dan om dat kostbare water te besparen!

Lees ook:  Het geheime en natuurlijke mondwaterrecept voor een frisse adem de hele dag
Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » 5 verrassende en weinig bekende manieren om aardappelkookwater te gebruiken