3 natuurlijke insectenwerende middelen om je voor te bereiden op de strijd tegen muggen

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert
3 répulsifs naturels à préparer soi-même pour lutter contre les moustiques

Muggen zijn niet alleen onaangenaam en irritant, ze kunnen ook ziektes overbrengen. Om hun beten te voorkomen, zijn er veel chemische insectenwerende middelen op de markt. Deze producten kunnen echter schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Gelukkig zijn er milieuvriendelijke en veilige alternatieven om deze ongewenste insecten af ​​te weren. In dit artikel stellen we je voor drie natuurlijke insectenwerende middelen om jezelf voor te bereidenop basis van planten met insectenwerende eigenschappen zoals citroenverbena, basilicum en tijm.

Citroenverbena: een krachtig natuurlijk afweermiddel

Citroenverbena (Aloysia citrodora), ook bekend als citroenverbena of citroengras, is een plant afkomstig uit Zuid-Amerika, vooral gewaardeerd om zijn frisse, citroenachtige geur. De bladeren bevatten etherische oliën met afstotende eigenschappen tegen muggen en andere stekende insecten.

Lees ook:  Het geheime en natuurlijke mondwaterrecept voor een frisse adem de hele dag
3 natuurlijke insectenwerende middelen om je voor te bereiden op de strijd tegen muggen
3 natuurlijke insectenwerende middelen om je voor te bereiden op de strijd tegen muggen

Citroenverbena afstotende spray

Om een ​​afstotende spray op basis van verbena-citroengras te maken, heb je nodig:

  • 100ml water
  • 50 ml witte azijn
  • 10 druppels etherische olie van citroenverbena

Meng alle ingrediënten in een spuitfles en schud goed voor elk gebruik. Spray op je kleding, je huid (vermijd je gezicht) en plekken waar je muggen weg wilt houden.

Basilicum: een afstotende en aromatische plant

Basilicum (Ocimum basilicum), dit aromatische kruid dat populair is in de keuken, heeft ook insectenwerende eigenschappen. De karakteristieke geur wordt inderdaad weinig gewaardeerd door muggen en andere vliegende insecten. Het is dus voldoende om enkele basilicumplanten in de buurt van ramen of aan de rand van een terras te kweken om te profiteren van hun afstotende werking.

Een lotion op basis van basilicum

Om een ​​op basilicum gebaseerde afstotende lotion te bereiden:

  1. Laat 30 g verse basilicumblaadjes 30 minuten trekken in 200 ml kokend water
  2. Filter de infusie en laat afkoelen
  3. Voeg 50 ml witte azijn en 5 druppels essentiële lavendelolie toe
Lees ook:  Binnenkort kun je chatten op WhatsApp zonder zelfs maar de applicatie te installeren, wij leggen uit hoe

Giet het preparaat in een spuitfles en breng het direct op je huid aan. Je kunt deze lotion ook rond je buitenruimte spuiten om muggen weg te houden.

Tijm: een natuurlijk afweermiddel met meerdere deugden

Tijm (Thymus vulgaris), een ander aromatisch kruid dat veel wordt gebruikt bij het koken, is ook een uitstekend natuurlijk muggenwerend middel. Deze mediterrane plant bevat thymol, een actief bestanddeel dat insectenwerend werkt en kan worden geëxtraheerd als etherische olie.

Tijm afstotende kaars

Om een ​​tijmafstotende kaars te maken:

  • Smelt 200 g soja- of bijenwas au bain-marie
  • Voeg 20 druppels etherische olie van tijm toe en meng goed
  • Giet de bereiding in een pot of vorm en steek er een katoenen lont in
  • Laat afkoelen en hard worden voor gebruik
Lees ook:  WhatsApp wordt getransformeerd met de nieuwe Channels-functie: hoe werkt het?

Steek de kaars aan wanneer je buiten bent of in een ruimte waar muggen aanwezig zijn. De dampen die vrijkomen bij de verbranding zullen dit ongedierte effectief afstoten.

Advies en voorzorgsmaatregelen bij gebruik

De hier getoonde natuurlijke insectenwerende middelen zijn over het algemeen veilig voor de meeste mensen. Het wordt echter aanbevolen om een ​​patch-test uit te voeren voordat deze preparaten rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Bovendien moeten zwangere vrouwen en kinderen onder de 3 jaar het gebruik van bepaalde etherische oliën vermijden. Raadpleeg bij twijfel een zorgverlener.

Onthoud ten slotte dat natuurlijke insectenwerende middelen niet zo effectief zijn als commerciële chemische producten. Toch kunnen ze een interessant alternatief vormen om het gebruik van schadelijke stoffen te verminderen en mee te werken aan het behoud van ons milieu.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » 3 natuurlijke insectenwerende middelen om je voor te bereiden op de strijd tegen muggen