3 natuurlijke en economische tips om bloesemrot bij tomaten te voorkomen

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert
3 astuces naturelle et économiques pour prévenir la pourriture apicale des tomates

Bloesemrot van tomaten is een veelvoorkomend probleem dat veel tuinders treft. Deze ziekte, ook wel “zwarte bodem” genoemd, veroorzaakt zwarte vlekken en verkleurde gebieden op de vruchten. Gelukkig, er zijn verschillende natuurlijke en economische tips om dit ongemak te voorkomen. In dit artikel presenteren we drie effectieve methoden om je tomatenplanten te beschermen tegen bloesemrot.

1. Gebruik natuurlijke mulch

Mulchen is een techniek waarbij de grond rond planten wordt bedekt met organisch materiaal. Deze methode biedt vele voordelen, waaronder het reguleren van de bodemtemperatuur, het vasthouden van vocht en het voorkomen van erosie. Om bloesemrot bij tomaten tegen te gaan, is het mogelijk om verschillende soorten natuurlijke mulch te gebruiken:

3 natuurlijke en economische tips om bloesemrot bij tomaten te voorkomen
3 natuurlijke en economische tips om bloesemrot bij tomaten te voorkomen
 • Rietje : Stro is een lichte en economische mulch, ideaal om vocht vast te houden en verdamping te voorkomen. Ook verbetert het de structuur van de bodem en verrijkt het de bodem met organische stof.
 • Grasresten: Gazonmaaisel is een vaak onderschatte hulpbron bij het tuinieren. Ze kunnen worden gebruikt als mulch om de grond te voeden met stikstof en organisch materiaal, terwijl ze de vochtigheid reguleren.
 • Gehakte bladeren: Gehakte bladeren zijn een andere natuurlijke oplossing om tomatenplanten te beschermen tegen bloesemrot. Ze zorgen voor een isolerende laag die het vasthouden van water bevordert en schommelingen in de bodemtemperatuur beperkt.
 • Geraspte schors: Geraspte schors is een taaie, duurzame mulch die kan worden gebruikt om de bodemstructuur te verbeteren en erosie te beperken. Het helpt ook bij het reguleren van de luchtvochtigheid en het beheersen van de groei van onkruid.
Lees ook:  Het geheime en natuurlijke mondwaterrecept voor een frisse adem de hele dag

Hoe uw tomatenplanten op de juiste manier te mulchen?

Om mulchen effectief te laten zijn tegen bloesemrot, is het essentieel om bepaalde stappen te volgen:

 1. Geef de tomatenplanten grondig water voordat u de mulch legt, om een ​​goede vochtreserve voor de wortels te creëren.
 2. Plaats een laag van 5 tot 10 cm mulch rond de planten, zonder de stam direct te raken, om te voorkomen dat de wortels verstikken of ziektes bevorderen.
 3. Mulch opnieuw terwijl het uiteenvalt om een ​​consistent niveau van bescherming tegen bloesemrot te behouden.

2. Pas een evenwichtige bemesting toe

Een goede bemesting is essentieel om bloesemrot bij tomaten te voorkomen. Deze ziekte kan inderdaad worden veroorzaakt door een onbalans tussen de calciumbehoefte van de planten en het gehalte van de bodem aan dit element. Een gebrek aan calcium kan ervoor zorgen dat er zwarte vlekken op fruit ontstaan ​​en tomaten vatbaar maken voor rot aan de bloesem.

Lees ook:  Binnenkort kun je chatten op WhatsApp zonder zelfs maar de applicatie te installeren, wij leggen uit hoe

Bemest uw tomaten met calcium

Om calciumtekorten aan te vullen, is het mogelijk om verschillende soorten kunstmest te gebruiken:

 • Eierschalen: Plet gedroogde eierschalen en verwerk ze in de grond rond de tomatenplanten. Ze zullen geleidelijk calcium in de grond afgeven.
 • Kalksteenwijzigingen: Kalkhoudende toevoegingen, zoals kalk of gips, zijn rijk aan calcium en maken het mogelijk om de zuurgraad van de bodem te corrigeren en tegelijkertijd mineraaltekorten aan te vullen.
 • Specifieke meststoffen: Meststoffen die speciaal zijn samengesteld voor tomaten bevatten meestal calcium en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor plantengroei. Volg de instructies van de fabrikant om te bepalen hoeveel u moet gebruiken.

Zorg voor een goede balans van voedingsstoffen

Daarnaast is het van cruciaal belang om de toevoer van kalium, fosfor en stikstof te waarborgen om koprot bij tomaten te voorkomen. Evenwichtige bemesting bevordert een harmonieuze ontwikkeling van planten en beperkt het risico op ziekte.

Lees ook:  3 praktische en natuurlijke tips om jeuk effectief te verzachten

3. Oefen regelmatige en gepaste irrigatie

Regelmatige irrigatie aangepast aan de behoeften van tomatenplanten is essentieel om hun gezondheid te waarborgen en bloemrot te voorkomen. In feite kan een te droge of onregelmatig bewaterde grond de opname van calcium door de wortels verhinderen en zwarte vlekken op de vruchten veroorzaken.

Hoe geef je je tomaten goed water?

Volg goede irrigatiepraktijken om bloesemrot bij tomaten te voorkomen:

 1. Geef de tomatenplanten regelmatig water, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en de behoeften van de planten. Bij warm weer kan dagelijks water geven nodig zijn.
 2. Liever water geven aan de voet van de planten dan sproeien. Dit beperkt de verdamping en leidt het water direct naar de wortels.
 3. Geef bij voorkeur ’s ochtends water, wanneer de temperatuur koeler is en verdamping minder belangrijk is.
 4. Houd de grond vochtig maar niet drassig om te veel water te voorkomen, wat bloesemrot kan bevorderen.

Door deze drie natuurlijke en economische tips toe te passen, voorkom je effectief koprot bij tomaten en geniet je optimaal van je oogst.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » 3 natuurlijke en economische tips om bloesemrot bij tomaten te voorkomen